neljapäev, 25. aprill 2019

Tutvusime Ungari pealinna Budapestiga












Budapest on Ungari pealinn. Linn asub Doonau jõe keskjooksu mõlemal kaldal, Dunántúli ja Alföldi tasandiku vahel. Budapest on Ungari suurim ja rahvastatuim linn. 1,734 miljoni elanikuga on Budapest Euroopa Liidu suuruselt 7. linn. See moodustati 1873. aastal Buda, Pesti ja Óbuda linna liitmise teel. 
2016. aasta rahvaloenduse andmete järgi elas Budapestis  1,756 miljonit inimest - see on rohkem kui inimesi terves Eestis!
Vikipedia andmetel on linn jaotatud 23 ringkonnaks (kerület), mida tähistatakse rooma numbritega (I–XXIII). Need omakorda jagunevad linnaosadeks (városrész).

Pärast Esimest maailmasõda ning Austria-Ungari impeeriumi kokkuvarisemist kuulutas Ungari välja iseseisvuse, Budapestist sai Ungari Vabariigi pealinn.

Teise maailmasõja ajal 1944. aastal hävines osa linnast Ühendkuningriigi ja USA õhurünnakutes. 24. detsembrist 1944 kuni 13. veebruarini 1945 piirati linna, mida teatakse kui Budapesti lahingut. Linn kannatas suuresti omakorda Nõukogude Liidu ja Rumeenia vägede rünnakute all, kui kaitsepositsioonid olid sisse võtnud Natsi-Saksamaa ja Ungari sõdurid. Rohkem kui 38 000 linnaelanikku kaotas konfliktis enda elu, kõik jõge ületavad sillad purustati natside vasturünnakutes. Tuhanded juudid kaotasid enda elu koonduslaagrites, mõnedel õnnestus tänu Šveitsi ja Rootsi diplomaatidele pääseda.
Pärast sõda ja Natsi-Saksamaa kapituleerumist allutati Budapest Moskva kommunistliku režiimi mõjusfääri. 1956. aastal toimus nn Raudse eesriide taguses Budapestis Ungari ülestõus. Pärast NSV Liidu lagunemise protsessi algust, kannab aastast 1989 riik taas nime Ungari Vabariik, pealinnaga Budapestis. Aastal 1991 lahkusid Ungarist Nõukogude väed.
1999. aastal ühines Ungari NATOga. Aastast 2004 on Ungari samuti ka ELi liikmesriik.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tutvusime Ungari pealinna Budapestiga

Budapest on Ungari pealinn. Linn asub Doonau jõe keskjooksu mõlemal kaldal, Dunántúli ja Alföldi tasand...